Paardestaart of heermoes


Een lastig onkruid uit de oertijd

Heermoes (Equisetum arvense) of paardestaart stamt inderdaad uit de oertijd.
Dat een plant het reeds zolang uithoudt, zegt wel iets over zijn overlevingskracht.
Heermoes is zeer makkelijk te herkennen, maar wist u dat deze plant twee soorten stengels heeft?
Groene steriele stengels en daarnaast lichtbruine vruchtbare stengels met een knotsvormige top. Deze top bevat sporenkapsels gevuld met sporen.In het voorjaar (april-mei) vormt de heermoes vanuit de wortelstok eerst deze vruchtbare stengels.
Hun aantal is evenwel veel geringer dan de groene stengels.
Pas als de sporenaren aan het afrijpen zijn, verschijnen de gevreesde groene stengels zoals wij die kennen.
Het is een goede praktijk om de lichtbruine, vruchtbare stengels te verwijderen, zodat de sporen zich niet met de wind in de tuin kunnen verspreiden.

 

Waarom is heermoes zo moeilijk te bestrijden?

Heermoes heeft een lange, diepe en snel woekerende wortelstok, waaruit continu stengels loodrecht omhoog groeien. Op deze zwarte wortelstokken zitten knolvormige verdikkingen, die wanneer ze zich afscheiden weer nieuwe planten vormen.
De plant heeft een zeer sterk regeneratievermogen.
Na elke hakbeurt komt de plant opnieuw, maar iets verzwakt terug. Hiermee is het principe van een succesvolle bestrijding aangegeven: de aanhouder wint!
Bestrijding bestaat er dus in om de plant continu uit te putten. Als de stengels bovengronds komen om energie op te doen, moeten ze worden bestreden door afhakken of doodspuiten.
Zo kan de plant geen nieuwe ondergrondse voedselreserves in de wortelstok opslaan en zal hij na verloop van tijd (2-3 jaar) volledig verdwijnen.

Chemische bestrijding

Aanbevolen product bij Edialux is Silvanet (100-150 ml/5 l water/100m2)
Silvanet is een systhemische onkruidbestrijder, dit wil zeggen dat het middel door de plant wordt opgenomen en naar alle groeiende edelen wordt getransporteerd, inclusief de wortel-stokken. Hierdoor gaat de plant nog iets sneller uitputten dan met de hak.
Pas Silvanet steeds toe op frisgroen heermoes in volle groei en niet op oude onkruidstengels.
Silvanet mag bij de bespuiting de sierplanten niet raken. Werk dus met een spuitkap of pas het product toe met een spons of borstel.Op permanent onbeteelde gronden kan men naast Silvanet ook het product Casoron GR inzetten.
Casoron GR is een strooikorrel en behoeft geen speciale apparatuur voor de toepassing.
tegen heermoes dient wel de maximale dosering van 1.8- 2.1kg/100m2 aangewend te worden.
Deze hoge dosering mag NOOIT toegepast worden in beplantingen.
Casoron GR heeft het voordeel van een lange nawerking en behoeft geen speciale toepassingsvoorwaarden, tenzij wat regen na het uitstrooien.

Altenatieve bestrijding

De plant uitputten door regelmatig te hakken.
De truc met het karton

 

 

Naar boven